KLEIBOER, Pieter

KLEIBOER, Pieter

Male 1885 - 1945  (59 years)

Personal Information    |    Notes    |    Sources    |    All

 • Name KLEIBOER, Pieter 
  Born 12 Aug 1885  Warmenhuizen Find all individuals with events at this location 
  Gender Male 
  Died 23 Apr 1945  Duitsland Find all individuals with events at this location  [1
  Person ID P3435  Goudsblom Genealogy
  Last Modified 4 Jul 2017 

  Family NANNES, Adriana,   b. 19 Mar 1887, Warmenhuizen Find all individuals with events at this location,   d. Yes, date unknown 
  Children 
   1. KLEIBOER, Cornelia,   b. 11 Apr 1919, Warmenhuizen Find all individuals with events at this location,   d. Yes, date unknown  [natural]
  Last Modified 4 Jul 2017 
  Family ID F605  Group Sheet  |  Family Chart

 • Notes 
  • De stolpboerderij op 't Bossie, Westfriesedijk 60, werd tijdens de oorlog bewoond door Piet Kleibroek, zijn vrouw Adriana Nannes en hun dochter Nelie.

   In februari 1944 verleenden zij onderdak aan het Joodse gezin Drukker uit Alkmaar: Abraham Drukker, zijn vrouw Juliette Cohen en hun 15-jarige dochter Marjan (18 november 1929). Abraham Drukker had een handel in jutezakken in Alkmaar. In 1942 werden ze door de Duitsers gedwongen om naar Amsterdam te verhuizen. De familie heeft vanaf september 1942 ondergedoken gezeten, o.a. in Amsterdam, Utrecht en Gelderland.

   In februari 1944 kwam de familie Drukker terecht in Warmenhuizen, bij de familie Kleibroek, het laatste onderduikadres.... Dat heeft 4 maanden geduurd. Op woensdag 17 mei 1944, tijdens de grote razzia van Warmenhuizen, werd de familie met hun beschermheer Piet Kleibroek weggevoerd.

   De aanleiding tot de razzia was het verdonkeremanen van het bevolkingsregister van Warmenhuizen, op 13 april 1944. Dit gebeurde door Jan Sinnige (voedselofficier NH) en Rein Posthuma (arts in Warmenhuizen). Het register werd door Klaas Mink in zijn schuitje het Ambacht in gebracht. Na de oorlog werd het weer (nat) opgehaald en te drogen gelegd op de zolder van het gemeentehuis. Alles bleef gelukkig nog goed zichtbaar.

   Een briefkaart van 25 augustus 1944 uit Westerbork was het laatste levensteken van de familie Drukker. Daags voor Dolle Dinsdag in september 1944 werd Kamp Westerbork ontruimd. Vanuit Westerbork moet de familie Drukker op transport zijn gesteld naar het concentratiekamp Theresiënstadt en van daar naar het vernietigingskamp Auschwitz.

   Niemand van hen keerde terug. De familie Drukker werd in oktober 1944 in Auschwitz vergast.

   Meer over de familie Drukker, en met name dochter Marjan en hoe het gegaan is met het poppenhuis van Marjan kunt u lezen onderaan deze pagina. (Met dank aan de Alkmaarsche Courant en het Regionaal Archief Alkmaar).

   Pieter Kleibroek heeft eerst gevangen gezeten in kamp Vught. Begin september 1944 gonzen geruchten over de op handen zijnde bevrijding door het kamp. Maar terwijl de gevangenen zich verheugen op hun snelle vrijlaten, treft de kampleiding koortsachtig maatregelen om het kamp geheel leeg te maken voor de Geallieerden arriveren.

   Op 5 (Dolle Dinsdag) en 6 september 1944 worden alle gijzelaars uit het kamp vrijgelaten. Maar de politieke gevangenen worden in treinen geladen en beginnen aan wat het zwaarste deel van hun gevangenschap zal blijken te zijn. De vrouwen worden naar concentratiekamp Ravensbrück getransporteerd, de mannen naar concentratiekamp Sachsenhausen (Duitsland). Pas in mei 1945 zullen ze uiteindelijk bevrijd worden, als ze dan nog in leven zijn. Ook Pieter Kleibroek belandde als politieke gevangene in Sachsenhausen (Oranienberg).

   In april 1945 werden de gevangen van dit kamp weer verplaatst. Tijdens de afmars van gevangenen van het kamp Sachsenhausen naar Lübeck, die plaats vond op 21 april 1945, werd door ooggetuige de heer A. Bruin waargenomen, hoe Pieter Kleibroek door uitputting aan de kant van de weg was gaan liggen. De heer Bruin zag toen dat één van de bewakers naar Pieter Kleibroek toeging, zijn revolver trok en hem met een schot in de nek doodde.

   BRON: http://www.warmenhuizeninoudefotos.nl/familie_kleibroek_40-45.html#De_uitreiking_van_de_onderscheiding,_30_oktober_2012,_aan_de_kleinzoon_van_Piet_Kleibroek:_Peter_Hetem


 • Sources 
  1. .
   Age: 59