Kleibroek, Pieter
De stolpboerderij op 't Bossie, Westfriesedijk 60, werd tijdens de oorlog bewoond door Pieter Kleibroek, zijn vrouw Adriana Nannes en hun dochter Nelie.
In februari 1944 verleenden zij onderdak aan het Joodse gezin Drukker uit Alkmaar: Abraham Drukker, zijn vrouw Juliette Cohen en hun 15-jarige dochter Marjan (18 november 1929). Abraham Drukker had een handel in jutezakken in Alkmaar. In 1942 werden ze door de Duitsers gedwongen om naar Amsterdam te verhuizen. De familie heeft vanaf september 1942 ondergedoken gezeten, o.a. in Amsterdam, Utrecht en Gelderland.
In februari 1944 kwam de familie Drukker terecht in Warmenhuizen, bij de familie Kleibroek, het laatste onderduikadres.... Dat heeft 4 maanden geduurd. Op woensdag 17 mei 1944, tijdens de grote razzia van Warmenhuizen, werd de familie met hun beschermheer Piet Kleibroek weggevoerd.
De aanleiding tot de razzia was het verdonkeremanen van het bevolkingsregister van Warmenhuizen, op 13 april 1944. Dit gebeurde door Jan Sinnige (voedselofficier NH) en Rein Posthuma (arts in Warmenhuizen). Het register werd door Klaas Mink in zijn schuitje het Ambacht (Geestmerambacht) in gebracht. Na de oorlog werd het weer (nat) opgehaald en te drogen gelegd op de zolder van het gemeentehuis. Alles bleef gelukkig nog goed zichtbaar.
Een briefkaart van 25 augustus 1944 uit Westerbork was het laatste levensteken van de familie Drukker. Daags voor Dolle Dinsdag in september 1944 werd Kamp Westerbork ontruimd. Vanuit Westerbork moet de familie Drukker op transport zijn gesteld naar het concentratiekamp Theresienstadt en van daar naar het vernietigingskamp Auschwitz. Niemand van hen keerde terug. De familie Drukker werd in oktober 1944 in Auschwitz vergast.
Meer over de familie Drukker, en met name dochter Marjan en hoe het gegaan is met het poppenhuis van Marjan kunt u lezen onderaan deze pagina. (Met dank aan de Alkmaarsche Courant en het Regionaal Archief Alkmaar).
Pieter Kleibroek heeft eerst gevangen gezeten in kamp Vught. Begin september 1944 gonzen geruchten over de op handen zijnde bevrijding door het kamp. Maar terwijl de gevangenen zich verheugen op hun snelle vrijlaten, treft de kampleiding koortsachtig maatregelen om het kamp geheel leeg te maken voor de Geallieerden arriveren.
Op 5 (Dolle Dinsdag) en 6 september 1944 worden alle gijzelaars uit het kamp vrijgelaten. Maar de politieke gevangenen worden in treinen geladen en beginnen aan wat het zwaarste deel van hun gevangenschap zal blijken te zijn. De vrouwen worden naar concentratiekamp Ravensbruck getransporteerd, de mannen naar concentratiekamp Sachsenhausen (Duitsland). Pas in mei 1945 zullen ze uiteindelijk bevrijd worden, als ze dan nog in leven zijn. Ook Pieter Kleibroek belandde als politieke gevangene in Sachsenhausen (Oranienberg).
In april 1945 werden de gevangen van dit kamp weer verplaatst. Tijdens de afmars van gevangenen van het kamp Sachsenhausen naar Lubeck, die plaats vond op 21 april 1945, werd door ooggetuige de heer A. Bruin waargenomen, hoe Pieter Kleibroek door uitputting aan de kant van de weg was gaan liggen. De heer Bruin zag toen dat een van de bewakers naar Pieter Kleibroek toeging, zijn revolver trok en hem met een schot in de nek doodde.
Yad Vashem onderscheiding, 29 oktober 2012
Yad Vashem staat in Jeruzalem en is het officiele monument voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de holocaust. Het monument bestaat uit een herdenkingsruimte, een historisch museum, een kunstgalerij, een "Hal van de Namen", een archief, een bibliotheek, het "Dal van de verwoeste gemeenschappen" en een park gewijd aan de "Rechtvaardigen onder de Volkeren". Rechtvaardige onder de Volkeren, (Chassid Umot ha-Olam) is een uit de Talmoed afkomstige eretitel die door Israel wordt gegeven aan niet-Joden die Joden tijdens de Holocaust hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven. De toekenning gebeurt door de leiding van Yad Vashem. Men noemt de titel ook wel Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden of kortweg Yad Vashem. De decorandus ontvangt een medaille en een oorkonde met de vermelding van zijn of haar naam. Verder wordt deze naam in Jeruzalem in een muur gebeiteld in het park gewijd aan de "Rechtvaardigen onder de Volkeren".
De Yad Vashem onderscheiding is op 29 oktober 2012 postuum uitgereikt aan Pieter Kleibroek, zijn echtgenote Adriana Nannes en hun dochter Nelie en is in ontvangst genomen door de zoon van Nelie, Peter Hetem. De uitreiking vond plaats in de Synagoge te Alkmaar door de Ambassadeur van Israel, de heer Haim Divon, en mevrouw Beekman (Yad Vashem Stichting).
Dokter Posthuma, tijdens de oorlog werkzaam als huisarts in Warmenhuizen en actief in het verzet, schreef op 13 juli 1993 een brief aan Yad Vashem, met als doel enkele families die Joodse onderduikers opgenomen hebben onder hun aandacht te brengen. Deze brief heeft tot gevolg gehad dat de onderscheiding werd uitgereikt aan de familie Kleibroek en de familie Klok. Op 12 mei 2000 is de onderscheiding posthuum uitgereikt aan de heer Henk Klok en mevrouw Kaatje Klok-de Geus. De onderscheiding is door hun dochter Vrouwtje Klok en Greetje Italiaander in ontvangst genomen.
BRON http://www.warmenhuizeninoudefotos.nl/familie_kleibroek_40-45.html