Rood, Nicolaas P3677

Uit wiki

Nicolaas Rood bekend als Klaas Rood, was geboren op 1 April 1900 te Hoogwoud als zoon van Jan Rood en Marijtje Koomen. Op 21 April 1926 trouwde hij met Maria Margaretha Roozendaal te Harenkarspel.

Luchtfoto van de boerderij van Klaas Rood, Grote Zomerdijk 17 te Wognum

In 1927 kwamen Klaas Rood en Marie Roozendaal wonen in het huis aan de Grote Zomerdijk 17 te Wognum. Vanuit Harenkarspel namen zij ook dochter Maria Geertruida mee. Maria Geertruida bekend als Riet was de eerste, van wat later bleek, vijftien kinderen:

Allen kwamen in deze boerderij ter wereld. Vlak voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog overleed in 1939 Cornelis, hij was toen nog drie jaar oud.

Tijdens de oorlog waren er veel onderduikers in huis, o.a. Italianen. Dagelijks werd de boerderij bezocht door mensen op zoek naar eten. Vooral zij die uit grote steden kwamen (Amsterdam, s´Gravenhage en Soest) deden de boerderij aan. De familie Rood had gebrek aan textiel en dit werd weer geruild tegen een dubbele "wit met kaas" en warme melk.

Op 28 Jul 1950 overleed Maria Margaretha Roozendaal en liet zij een man en veertien kinderen na, dit waren voor dit gezin moeilijke tijden.

Acht jaar later, op 6 Feb 1958 trouwde Klaas Rood met Maria Vessem die uit Breda afkomstig was. In 1960 verhuisde Klaas Rood naar Roermond. Het bleven moeilijke jaren en het was hard werken geblazen. De ziekte van Parkinson maakte het voor Klaas Rood niet makkelijker. Op 22 januari 1982 is hij in Breda overleden na de laatste jaren van zijn leven in Gilze Rijen te hebben gewoond.

Boerderij van Klaas Rood, Grote Zomerdijk 17 te Wognum. Op de foto staat Klaas Rood tussen zijn koeien.

Bronnen